- Geplaatst op 31 maart 2020
- Navigeren met KPI-dashboards, Nieuws
Actuele Data en KPI’s voor monitoren coronacrisis
Wat willen we weten en meten om te kunnen vaststellen hoe de coronacrisis zich ontwikkeld? De prangende vraag die actueel is hoe je een feitelijk beeld krijgt van de ernst van de situatie. We hebben niets aan meningen of aannames. Je moet immers zichtbaar hebben hoe de verspreiding van het coronavirus zich ontwikkelt om daar gepaste maatregelen op te nemen. Immers het afkondigen van een ‘lockdown’ is een grote verantwoordelijkheid die je neemt als overheid. En een belangrijke vraag is ook de mate waarin er als sprake is van ‘groepsimmuniteit’ want dat zal mede met moment bepalen waarop een deel van de strenge maatregelen kan worden teruggedraaid.
Meten of het beleid werkt
De vraag is dus wanneer het beleid succesvol is en de gewenste maatregelen naar wens uitpakken? Dat is wanneer met name het aantal personen dat ernstig ziek wordt afneemt en het aantal sterfgevallen significant minder wordt. Dan kunnen we terugkeren naar ‘normaal’, naar ‘business as usual’. Want er moet een moment komen om de teugels weer wat te laten vieren.
Om weten in welke mate het coronavirus zich verspreidt en overheidsmaatregelen daar tegen effectief zijn, is continue meten essentieel. Dat doen we met een aantal indicatoren. Vanuit managementperspectief noemen we deze ook wel de kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). Ze heten kritiek, omdat je hier beslissingen op neemt; er wordt op gestuurd. De belangrijkste zijn volgens ons:
- het aantal besmette personen
- het aantal besmette personen ten opzichte van de totale populatie (per 1000.000)
- aantal positief geteste personen met COVID-19
- het aantal opgenomen patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis
- het aantal doden als gevolg van het coronavirus
- aantal mensen dat herstelt na melding van besmetting
Daarnaast is het meten van de doorstroom in de IC’s van de ziekenhuizen relevant in verband met de capaciteit en het tijdig bijschakelen. Iets waar de Nederlandse Vereniging van Intensive Care mee bezig is .
Dus nu vooral dagelijks kijken naar de afname en toename van de bovenstaande KPI’s. Het overheidsbeleid werkt als we zien dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt, het aantal echte zieke patiënten daalt en daarmee ook het aantal sterfgevallen.
Dit zijn dan de harde, zakelijke indicatoren die de besluitvormers beschikbaar moeten hebben. Omdat het onmogelijk is iedereen met klachten te testen, zal op korte termijn een systeem opgezet moeten worden om daarvan een beeld te krijgen. Kernvraag: Op welk moment in de tijd is circa 60% van de bevolking in aanraking gekomen met het virus en derhalve immuun? Is dat in 3 tot 7 weken mogelijk?
We hebben ook softe KPI’s. Hoe staat het met de ‘softe’ indicatoren als vertrouwen en beleving van angst en onzekerheid. Zaken die in onze optiek ook onderzocht moeten worden. We zien dat onzekerheid leidt tot angstgevoelens en tot lastig te verklaren gedrag als ‘hamsteren’.
Data en bronnen
1.RIVM
Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19)
https://www.rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus
Coronavirus kaart van Nederland per gemeente
https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente
2. Datagraver
Deze club verzamelt grafieken en cijfers over het verloop van de COVID-19 epidemie in Nederland.
https://datagraver.com/case/verloop-covid-19-nederland
3. NICE – Nederlandse Intensive Care Evaluatie
https://www.stichting-nice.nl/
4. Volkskrant
Opsteller:
Eldert de Jager, Directeur Fenmen. Consultant op het vlak van managementinformatiesystemen en managen van prestaties met KPI-dashboards
Lees meer over Fenmen https://fenmen.nl/over-fenmen/