Dit is een compilatie van geweldige tips en tricks voor dagelijks toepassen van jouw KPI’s en Dashboards. Het idee achter deze serie is om jou als gebruiker van een KPI op weg te helpen, of wellicht je een beetje aan te sporen er mee aan de slag te gaan, in de zoektocht te komen tot een optimale inzet van KPI’s en dashboards. Want dat het helpt bij sturen op essentie is voor ons een vaste overtuiging.

Slim gebruik van KPI’s en Dashboards: Tips & Tricks

Tip #1  Werk met actuele KPI’s

 

Zorg in ieder geval dat dat de KPI’s waar je mee werkt actueel zijn.

Je leest vandaag toch ook niet de krant van vorige week?

Tip #2 Een dashboard helpt je te laten zien hoe je er voor staat

 

Heb jij eigenlijk wel een dashboard? Nee? Hoe hou je dan de voortgang van jouw doelen in de gaten? In de auto werk je ook met meters om te weten of je nog brandstof hebt en weet je hoe je hard je rijdt. Vraag het eens na hoe je aan een dashboard komt. Of stel er zelf een op.

Tip #3 Er zijn diverse eenvoudige methodes en apps beschikbaar om jouw KPI’s bij te houden

 

Ik gebruik de app Runkeeper als mijn ‘dashboard’ om aantal gefietste kilometers te meten. Vind het wel knap hoe dan ook het aantal calorieën wordt berekend. Dan zie je hoeveel gebak en snoep je verbrand hebt met een uur fietsen. ?

Tip #4 Een bruikbare definitie van wat een KPI is

 

Maar wat is nou eigenlijk een KPI? is daar een bruikbare definitie voor te geven? Zeker. Wij gebruiken de volgende:

 

Met een prestatie-indicator meet je de prestaties van een bepaalde activiteit.

 

Let wel  … een PI is niet automatisch een KPI. Indien de PI gekoppeld is aan een benoemde Kritieke Succesfactor (KSF), dán is het een KPI.  Met de KPI meet je dus de voortgang op de KSF. Een KPI kan dus zowel financiële als operationele zaken meten.

Tip #5 En wat is dan een KSF?

 

De KPI is gekoppeld aan de KSF. De Kritieke succesfactor, ook wel KSF, geeft aan waarin de organisatie moet uitblinken om zich te kunnen onderscheiden en wat essentieel is voor succes. De KSF wordt gemeten door een KPI.

Van de KSF’s moet de performance goed zijn, wil de organisatie haar korte- en langetermijndoelstellingen behalen

Tip #6 En wat als een KPI geen doel heeft?

 

Veel mensen vinden het lastig om doelen te bepalen voor hun KPI’s. En daarom laten ze dat na. Echter, als een KPI geen doel heeft dan kun en mag je het geen KPI noemen. Immers, Wat wil je dan bereiken met het meten? Wanneer is er sprake van een afwijking? Een KPI zonder doel is dus een PI, een prestatie-indicator. Het verschil met KPI is een ‘K’. Waar gaat het over? Over alles. Het vertegenwoordigt een wereld van verschil.

Tip #7 KPI’s zijn gekoppeld aan KSF’s

 

KPI’s zijn dus gekoppeld aan een KSF, een Kritieke succesfactor. Daarmee helpen KPI’s bij sturen op essentie. Op zaken die er toe doen. Is dat bij jou ook het geval? Of worden KPI’s gebruikt voor bijzaken?

KPI’s zijn nooit ver weg in het dagelijkse leven

 

Ook in het weekend KPI’s?

Zeker. Als jij een aantal kilometers gaat trainen op de fiets met aantal maten, dan is dat ook een KPI.

Koop het boek het kompas

Met Het Kompas krijg jij de inspiratie om het vandaag net even beter te doen dan gisteren. Bestel het dus vandaag nog! Ik wens je alvast heel veel leesplezier en inspiratie toe! Het Kompas: duidelijk, praktisch, no-nonsense

Bestellen kan eenvoudig via het aanklikken van de onderstaande button.

koop dit boek

Contact

Heeft u vragen/opmerkingen of wil je een afspraak maken? Vul het contactformulier in en wij proberen z.s.m. contact met jou op te nemen.