Over feiten, meningen en speculaties: pak de juiste zaken aan

Degenen die mij kennen, weten dat ik fan ben van de uitspraak ‘Meten = Weten’. Zet de cijfers op een rij voordat je een beslissing neemt.

Met het oog op de tweede helft van 2019

Het voelt natuurlijk wel lekker, direct je mening klaar hebben in de discussie en ergens wat van vinden. Later zien we dan wel op het klopt.

Degenen die mij kennen, weten dat ik fan ben van de uitspraak ‘Meten = Weten’. Door de cijfers op een rij te zetten, krijg je zicht op de ‘waarheid’. Niets is meer nuttig in het gesprek, dan een een goede KPI waarmee je kunt sturen. Een fraai KPI Dashboard waarmee je de ontwikkeling kunt visualiseren van hoe het resultaat zich ontwikkelt. Het is natuurlijk wel zo dat je van de feiten iets moet vinden om te bepalen of je tot actie over moet gaan. Alleen met een afwijking op het KPI dashboard ben je er niet. Is er urgentie om te gaan handelen? Als het goed is wel, want anders had de KPI niet op het dashboard mogen verschijnen.

We zijn bijna halverwege het jaar 2019. Het is bijna zomer en die tijd kun je prima gebruiken voor inspiratie voor de tweede helft van 2019. Ik deel met jullie graag mijn volgende 2 thema’s:

  1. Je hebt feiten, meningen en speculaties: Ik hou me graag bij de feiten
    2. Doen we nu de dingen juist of pakken we de juiste dingen aan? Ik geloof in focus.

Thema 1 gaat over het ongebreideld vinden van iets, een mening hebben zonder de echte feiten beschikbaar te hebben, dan zijn we aan het speculeren. We zien een afwijking en vinden er onmiddellijk wat van. Liefst in een superlatief (‘schokkend’, ‘onacceptabel’). In de discussie en het debat ontstaat dan de neiging elkaar te overschreeuwen. Dat is absoluut niet constructief. Dan gaan we speculeren over hoe iets gebeurd zou kunnen zijn. Meningen worden feiten. Wil je een echte oplossing: ga terug naar de inhoud, maar dat vinden we vaak lastig. Vind uit met elkaar wat dan wel acceptabel is. Dat is veel interessanter. Dan heb je het over het aanpakken van de achterliggende oorzaak van afwijking. Dan moet je een verandering zien te bewerkstelligen. Het lijkt niet altijd even sexy om de feiten op een rij te hebben, maar het helpt wel om de zaken in het juiste perspectief te zien.

En dan komen we op thema 2: maken we ons druk over de dingen waar we ons echt druk over moeten maken? Richt je in 2019 vooral op die zaken die helpen om jouw visie te realiseren. Focus je op zaken die jouw strategie ondersteunen. Maak onderscheid tussen bijzaken en hoofdzaken. Je kunt heel veel effort stoppen in iets, maar het heeft geen zin om te streven naar perfectie; je bent achterhaald voor dat je het weet. Streef naar wat mogelijk is om te halen. Heb lef om te stoppen met zaken die nauwelijks bijdragen aan het totale resultaat. Doe vooral de dingen die essentieel zijn voor jouw succes. dat zijn de Kritieke Succesfactoren. Meet de voortgang daarvan. En stuur tijdig bij als je ziet dat je niet op koers ligt.

Ik wens je een mooie vervolg van 2019 en goede zaken door na de zomer te focussen op de juiste zaken.

Eldert de Jager

DEEL ONLINE

Geïnspireerd en meer weten?

Bestel hier een van de managementboeken van Eldert de Jager

MAAK KENNIS

Met Eldert de Jager