NavigatieTips #8: De weegschaal als confronterend dashboard

NavigatieTips #5: Om te weten of je voortgang maakt op je doelen is het nodig te meten waar je staat. Het meest confronterend is de eigen gang naar de weegschaal. Die maakt direct duidelijk of je bent geslaagd in je goede voornemens.

De weegschaal is onverbiddelijk.

Na wat zenuwachtig heen en weer flitsen van getallen stopt de teller bij 92,7 kg. Ik weet onmiddellijk dat de uitslag in de ‘oranje’ zone zit.

Dat weet ik al een tijdje, maar ik doe net als of ik verbaasd ben. Het is even dat bekende momentje van wegkijken van de ‘waarheid’. Je weet eigenlijk best wel hoe het zit, maar je hoopt tegen beter weten in dat het wel meevalt. Een stem in me zegt “je moet er iets aan doen”.

Voor me zelf heb ik bepaald dat mijn streefgewicht momenteel 92 kg is. Is het gewicht tussen de 92 kg en 93,5 kg dan is het oranje, toont de weegschaal een waarde aan van boven de 93,5 kg dan is het fase ‘rood’. Zo heb ik van mijn gewicht een KPI (Kritieke Prestatie-Indicator) gemaakt.

Is het belangrijk om van gewicht een KPI te maken? We weten allemaal wel dat overgewicht ongezond is. Dat je met obesitas allerlei andere kwalen kunt krijgen. En het is zelfs zo dat mensen met overgewicht kwetsbaarder zijn indien ze besmet worden met het coronavirus. En toch is het niet zo dat we massaal dagelijks aan het bewegen zijn. Ook ik zeg dat ik gezondheid belangrijk vind, maar wat wil ik er echt voor doen?

Het antwoord op die vraag begint allereerst met wat je als doelstelling voor ogen hebt in je leven op het vlak van gezondheid. Het kan zijn dat je het prima vindt om elke zaterdag met bier en chips op de bank te zitten en dat bewegen een vloek is. Dan kijk je  anders tegen gezondheid aan dan iemand die zo veel mogelijk beweegt en in de weer is met gezond eten. Tussen deze uitersten zitten veel smaken. En die smaken hangen samen met je persoonlijke drijfveren. Heb je niet de diepe motivatie om dagelijks je sportschoenen aan te trekken, dan is het bijna trekken aan een dood paard. En of je wat wilt doen, hangt ook af van de andere aspecten binnen de levensbalans

Ik zit momenteel ergens in het midden tussen niets doen en veel doen. Ik vind het leuk om wat te wandelen en wat te fietsen, maar ik zit vanwege thuiswerken toch te veel en te lang achter het bureau.  En als dan het niveau aan calorieën gelijk blijft, dan wordt het plots confronterend als ik op de weegschaal sta.

Zet de weegschaal als dashboard aan tot actie?

Ik weet natuurlijk ook wel dat ik wat minder koek moet eten overdag. En ik weet ook wel dat ik iets langer en vaker moet wandelen en fietsen dan ik nu doe. Maar ik doe het toch te weinig. Immers, de waarde staat nog in het ‘oranje’. Er is feitelijk sprake van een kleine afwijking op het doel. Ik zeg dan tegen mezelf “ik zal er eens op letten de komende weken”, zonder er echte acties aan te verbinden en momenten in de agenda te prikken om te gaan fietsen. Eigenlijk weet ik dan wel dat over pakweg drie weken de weegschaal zelfde uitslag geeft…

Dit mechanisme van half wegkijken en hopen dat het wel goed komt, zie ik veel vaker. Niet alleen op persoonlijk vlak, juist ook in veel bedrijven waar ik actief ben geweest of die ik geholpen heb. We weten wel dat we iets aan de afwijking moeten doen, maar als de echte urgentie ontbreekt, dan gebeurt er weinig.

Ik zeg nu tegen mezelf “Goed dat ik me er weer van bewust ben. Ik ga er beter op letten”

Meer informatie

  • Vind je het werken met dashboards een boeiend onderwerp? Deel dit artikel in je eigen netwerk.
  • Lees meer over werken met KPI’s en dashboards in het boek Navigeren op essentie met KPI dashboards
  • Deze Navigatietip is onderdeel van de Navigatiecyclus, een gestructureerde aanpak om te komen tot grip op het resultaat.
  • Is uw belangstelling gewekt hier iets mee te doen?  Uw aansturing kan beter? Wilt u de eigen organisatie meer actiegericht maken en strakker leren sturen op de uitvoering met KPI’s?
  • Neem dan contact op met ons om daar over te sparren. De eerste intake is vrijblijvend en oriënterend.

Heeft u een aanvulling op het artikel? We vernemen dat graag.

DEEL ONLINE

Geïnspireerd en meer weten?

Bestel hier een van de managementboeken van Eldert de Jager

MAAK KENNIS

Met Eldert de Jager